Historie.

Muziekvereniging Concordia is in 1910 ontstaan na een conflict binnen Harmonie Sophia. Een groep leden heeft zich afgescheiden en een mannenkoor gevormd. Men gaat repeteren in de zaal van Frans Schoenmakers. Maar de ijverige zangers denken met weemoed terug aan hun geliefde instrumenten. Ze hebben geluk. Van een vereniging uit Nederhemert kunnen instrumenten en vaandel worden overgenomen voor slechts 268 gulden. Een nieuwe fanfare is geboren, Concordia.

Op 10 april wordt fanfare Concordia officieel opgericht met als voorzitter M.Schoenmakers en als dirigent A.Stravers. Al in 1912 won men bij een concours in Zaltbommel een 1e prijs in de 3e afdeling. Meer prijzen en promovering naar de 1e afdeling volgden. De fanfare wordt in 1920 een harmonie o.l.v. A. Roelen. Het succes houdt aan; in drie jaar tijd gaat Concordia van de 1e naar de superieure afdeling.
Enkele hoogtepunten:
1923    Breda Afdeling uitmuntendheid. !e prijs met een gouden medaille.
1925    Tilburg, Concours ere afdeling: 1e prijs met hoogste aantal punten.
1932    Driebergen superieure afdeling: 1e prijs met  maximale score.

In 1922 vernoemt familie Coomans hun cafe naar de vereniging en Concordia gaat in de nieuwe zaal repeteren. Veel later is Concordia naar De Wetering gegaan.

Concordia werd lid van de R.K. Federatie van harmonie- en fanfare gezelschappen. Ook hier scoort men hoge ogen, waaronder de hoogste onderscheiding van de federatie in de superieure afdeling.

In de oorlog wordt de vereniging stilgelegd, maar kort na de bevrijding is Concordia weer actief. Het 40-jarig bestaan in 1945 wordt uitbundig gevierd.
1953    Concordia wint kampioenschap van de federatie.
1954    wereldmuziekconcours in Kerkrade: 1e prijs superieure afdeling.

In 1955 wordt ter gelegenheid van het 9e lustrum een drumband opgericht. Ook de drumband bereikt snel de top met tamboer-maitre J. Toorians. Concordia was ook actief buiten het normale muziekgebeuren. De  vereniging organiseert vanaf 1949 carnavalsfeesten en in 1956 vindt de eerste carnavalsoptocht van Loon op Zand plaats op initiatief van concordialeden die in ongewone kledij met een fakkel in de hand, de straat op gaan.
1959    de harmonie verwerft Brabantse wimpel door 3e winst op kampioenschap superieure afdeling.
1963     Efteling wordt beschermvrouwe van de vereniging en schenkt een nieuwe verenigingsvaandel ontworpen door Anton Piek.
1964    de drumband promoveert naar ere divisie.
1964    de harmonie prolongeert kampioenschap federatie superieure afd.

In 1968 besluit het bestuur om van de drumband een volwaardig showorkest te maken. Het majorettenpelon wordt opgericht. De instructie is in handen van Kees van Leeuwen en Jo van de Ven. Els Pullens is de eerste miss majorette. De drumfanfare krijgt nieuwe uniformen, passend bij de kleding van de majoretten. Nieuwe instructeur is Hennie van Apeldoorn.
1968     tamboers winnen 1e prijs in superieur afdeling.
1971    majorettenkorps behaalt 1e prijs met lof van de jury in de 3e divisie.
1972    majoretten winnen 1e prijs  lof van de jury in de 2e divisie.

1974 brengt roerige tijden. Wegens gezondheidsklachten van S. Pijpers,  krijgt de harmonie een nieuwe dirigent, H. Klerks. Niet alle leden hebben vertrouwen in hem en kort voor een belangrijke wedstrijd halen enkele leden S. Pijpers terug om het concours te dirigeren. Een 1e prijs en lof van de jury waren de beloning. Het incident was echter het begin van het einde voor de harmonie.

Ondertussen zat de rest van de vereniging niet stil. De tamboers en majoretten gaan naar de kampioenswedstrijden in Kerkrade en winnen hier een 1e prijs; de tamboers in de ere divisie en de majoretten in de 2e divisie. In de volgende jaren zouden nog veel mooie prijzen volgen
Een andere belangrijke stap is de uitbreiding van de drumband met een heus trompetterkorps. In de volgende jaren worden de trompetten aangevuld met enkele bassen en jachthoorns.

In 1977 valt het doek voor de harmonie en wordt de Egerlander Kapel opgericht. Koninklijke Harmonie Concordia wordt Koninklijke Muziekvereniging Concordia. In 1979 wordt het majorettenkorps wederom landskampioen: eredivisie met wimpel.


De Egerlanderkapel is eind jaren 90 opgeheven. Gelukkig spelen enkele muzikanten nog steeds mee bij de drumfanfare. Concordia heeft inmiddels de concoursen vervangen door festivals en net als vroeger begeleiden ze nog steeds diverse optochten in het dorp. Regelmatig worden er, al dan niet samen met de majorettes, optredens en serenades verzorgd.

De drumband is in 1997 omgezet in een drumfanfare door toevoeging van saxofoons. De muzikale leiding is sindsdien in handen van H. van Mol.

In 2010 Heeft de vereniging haar 100 jarig bestaan gevierd. Mede dankzij de toenmalig voorzitter Ludo Dusee heeft de vereniging een geweldig feestjaar gehad met diverse mooie optredens en activiteiten voot jong en oud.

Momenteel heeft de muziekvereniging geen majorettes meer. begin 2012 hebben we door leden tekort moeten stoppen met deze disipline.
In 2012 was het zwaar voor de vereniging, geen majorette meer, te weinig leden om nog op straat te kunnen lopen, enz.  Op initiatief van een paar leden gaf de vereniging in april 2013 het "REUNIECONCERT". een goede zet voor de club. 6 nieuwe leden hebben we mogen verwelkomen en de club leeft weer als ooit tevoren.

Concordia werkt hard aan haar muzikale niveau en het blijft een verenging waar sfeer, gezelligheid en vriendschap voorop staan.

naar boven
straatoptreden 1975